Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen (FAQs)

Wat is Cardano?

Cardano is een op blockchain gebaseerd platform dat is ontworpen voor het ontwikkelen van gedecentraliseerde applicaties (dApps) en slimme contracten. Het heeft als doel om een duurzaam en schaalbaar ecosysteem te bieden voor blockchain-ontwikkeling en digitale activa.

Wat is ADA en hoe verschilt het van Cardano?

ADA is de native cryptocurrency van het Cardano-netwerk. Het wordt gebruikt voor transacties, staking en als ‘brandstof’ voor het uitvoeren van slimme contracten op het Cardano-platform. Cardano is de blockchain-infrastructuur zelf.

Hoe kan ik ADA kopen?

ADA kan worden gekocht op verschillende cryptocurrency-beurzen, waaronder Bitvavo. Je kunt ADA kopen met andere cryptocurrencies of fiatgeld (bijvoorbeeld euro), afhankelijk van de beschikbare opties op de beurs.


 

Wat is staking in Cardano en hoe werkt het?

Staking is het proces waarbij ADA-houders hun tokens delegeren aan een stakepool in het Cardano-netwerk om te helpen met het beveiligen en valideren van transacties. Je conformeert jouw ADA aan een stakepool maar de ADA-tokens blijven altijd in eigen beheer en vrij opneembaar. In ruil daarvoor ontvang je beloningen in de vorm van extra ADA-tokens. Staking draagt bij aan de veiligheid en decentralisatie van het netwerk.

Welke projecten en dApps zijn gebouwd op Cardano?

Cardano heeft verschillende projecten en dApps die worden ontwikkeld en gebouwd op zijn blockchain. Enkele voorbeelden zijn Project Catalyst, een decentraal financieringsinitiatief, en Sunday Swap, een decentrale uitwisseling. Cardano blijft groeien als een ecosysteem voor innovatie in de blockchain-wereld.

Zijn Dapps hetzelfde als projecten?

Nee, DApps (gedecentraliseerde applicaties) en projecten zijn niet hetzelfde, maar ze kunnen wel met elkaar verband houden in de context van blockchain-technologie.
– DApps (gedecentraliseerde applicaties): Dit zijn softwaretoepassingen die op een blockchain-netwerk worden uitgevoerd. Ze maken gebruik van smart contracts voor hun functionaliteit en werken zonder centrale autoriteit. DApps kunnen verschillende doelen dienen, zoals gedecentraliseerde financiële diensten, gaming, marktplaatsen, en meer.
– Projecten: Dit is een bredere term die wordt gebruikt om elk initiatief of elke onderneming te beschrijven die gericht is op het ontwikkelen van iets, zoals een blockchain-protocol, een platform, een DApp, of zelfs een community initiatief. Een project kan meerdere DApps bevatten of andere componenten omvatten, zoals infrastructuur, onderzoek en ontwikkeling, enzovoort.
 
Dus, terwijl DApps specifieke applicaties zijn die op blockchain-technologie draaien, verwijst “projecten” naar bredere inspanningen, en een project kan meerdere DApps ontwikkelen en beheren als onderdeel van dat project.