Wat moet je doen met inflatie?
Geld, vermogen opbouwen & omgaan met inflatie
In een wereld waar geld steeds minder waard wordt, vormt inflatie een dagelijks probleem dat jouw koopkracht aantast. Dit heeft gevolgen voor zowel je dagelijkse uitgaven als je vermogen op lange termijn. Door stijgende prijzen en een steeds duurder wordende vastgoedmarkt wordt het een uitdaging om je koopkracht te behouden.
In dit artikel duiken we dieper in op inflatie: we verklaren wat het is, hoe het functioneert, en vooral, hoe het jou raakt. We bieden tips en strategieën om ondanks de inflatie je vermogen te behouden en zelfs te laten groeien. We verkennen de basisprincipes van geldbeheer en tonen hoe je slim kunt opereren in de huidige economische omstandigheden. Zo kom je te weten hoe je je koopkracht kunt behouden en zelfs kunt vergroten, zelfs in tijden waarin geld aan waarde verliest.
Wat is geld eigenlijk?
Geld is in essentie een sociaal geaccepteerd ruilmiddel dat wordt gebruikt om goederen en diensten te kopen en verkopen. De waarde van geld wordt ondersteund door het vertrouwen dat mensen erin hebben dat het door anderen als betaalmiddel geaccepteerd wordt. Voor geld om effectief te functioneren, moet het aan drie belangrijke criteria voldoen: het moet schaars zijn, om de waarde ervan te behouden; het moet deelbaar zijn, zodat transacties van uiteenlopende waarden kunnen worden uitgevoerd; en het moet duurzaam zijn, zodat het niet gemakkelijk degradeert of verdwijnt. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat geld breed gebruikt kan worden binnen een economie, waardoor het mogelijk wordt voor mensen om te sparen, te handelen en te investeren.
Geld in de vorm van bankbiljetten en munten noemen we fiatgeld. Dit betekent dat het zijn waarde niet ontleent aan een fysiek goed (zoals goud), maar aan het vertrouwen dat we er met zijn allen in hebben. Centrale banken kunnen de hoeveelheid fiatgeld in omloop beïnvloeden, wat directe effecten heeft op inflatie. Hoewel het op het eerste gezicht lijkt alsof fiatgeld misschien niet aan alle eerder drie genoemde criteria voldoet, met name de eis van schaarsheid, doet het dat in de praktijk wel binnen het kader van een goed gereguleerde economie.
Welke vormen van geld zijn er?
Geld kan verschillende vormen aannemen, waaronder munten, bankbiljetten, elektronisch geld, edelmetalen en meer recent, digitale valuta’s zoals Bitcoin en ADA (Cardano). De waarde van geld wordt in essentie bepaald door het vertrouwen dat mensen erin hebben dat het door anderen als betaalmiddel geaccepteerd zal worden.
Fiatgeld is het geld dat we dagelijks gebruiken, zoals euro’s en dollars. Het is bijzonder omdat het geen (intrinsieke)waarde heeft door iets tastbaars zoals goud, maar omdat de overheid het als wettig betaalmiddel beschouwd. Dit vertrouwen zorgt ervoor dat iedereen het accepteert bij het kopen en verkopen van goederen of diensten.
Merk je dat je meer betaalt voor je dagelijkse boodschappen dan voorheen? En je hebt vast ook de stijgende huizenprijzen opgemerkt.. Daarnaast, valt het je op dat loonsverhogingen hoger uitvallen dan enkele jaren terug? Deze fenomenen zijn niet toevallig en hebben een gemeenschappelijke oorzaak: inflatie.
Wat is inflatie?
In eenvoudige termen is inflatie het proces waarbij de waarde van geld afneemt over tijd, waardoor je minder kunt kopen met dezelfde hoeveelheid geld. Dit proces kan zowel positieve als negatieve effecten hebben. Enerzijds kan een matige inflatie wijzen op een groeiende economie, maar anderzijds kan te hoge inflatie de koopkracht van de consument aanzienlijk verminderen.
Inflatie is een complex fenomeen met diverse oorzaken en gevolgen, die diep ingrijpen op zowel individueel als macro-economisch niveau. Laten we dieper ingaan op de werking, oorzaken, en gevolgen van inflatie om een beter begrip te krijgen van hoe dit proces ons dagelijks leven beïnvloedt en belangrijker nog: wat kun je aan inflatie doen?
De werking van inflatie
Inflatie wordt gemeten als het percentage waarmee het algemene prijsniveau van goederen en diensten in onze economie stijgt over een bepaalde periode, meestal uitgedrukt op jaarbasis. In 2022 lag de inflatie op 10%(!) en is in 2023 nog eens gemiddeld met 3,8% verhoogd, volgens het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek). Dit betekent dat als de inflatie 10% is, gemiddeld, alles 10% duurder wordt. De ECB (Europese Centrale Bank) streeft naar een inflatiepercentage van 2% op de middellange termijn. Hoe zij dit doen komt later in dit artikel naar voren.
Oorzaken van inflatie
Laten wij eerst de oorzaken van inflatie begrijpen. Inflatie kan veroorzaakt worden door verschillende factoren, die grofweg in drie categorieën kunnen worden ingedeeld:
Vraaginflatie: Dit gebeurt wanneer de vraag naar goederen en diensten het aanbod overstijgt. Bedrijven kunnen hun prijzen verhogen omdat consumenten bereid zijn meer te betalen.
Kostprijsinflatie: Deze vorm van inflatie treedt op wanneer de kosten van de productie (zoals grondstoffen, lonen, of energie) stijgen. Producenten geven deze hogere kosten door aan de consument in de vorm van hogere prijzen.
Inflatiespiraal: Soms voeden vraag- en kostprijsinflatie elkaar. Loonsverhogingen om de koopkracht te behouden (kostprijsinflatie) kunnen leiden tot hogere bestedingen (vraaginflatie), wat weer kan leiden tot meer loonsverhogingen, enzovoort.
Wat gebeurt er als centrale banken veel geld op de markt brengen?
Wanneer centrale banken te veel geld creëren, kan dit leiden tot wat vaak wordt aangeduid als monetaire inflatie. Deze vorm van inflatie ontstaat wanneer het aanbod van geld in de economie sneller toeneemt dan de economische groei, waardoor de waarde van geld afneemt en de algemene prijsniveaus stijgen. Monetaire inflatie kan worden aangewakkerd door beleidsmaatregelen van centrale banken, zoals het ‘drukken’ van extra geld of het voeren van een extreem lage rentebeleid, wat er in de afgelopen jaren sprake van was. Dit kan leiden tot een overvloed aan beschikbaar geld binnen de economie.
In de afgelopen jaren zie je een exponentiële groei van (fiat)geldcreatie door de centrale banken. Hieronder een duidelijke weergave hiervan.
Ontwikkeling van de geldhoeveelheid in het eurogebied van 2001 tot 2023(in miljard euro)
Bron: Statista.com
Wat zijn de gevolgen van inflatie?
De gevolgen van inflatie zijn veelzijdig:
Afname van koopkracht: dit is het directe gevolg waarbij hetzelfde bedrag geld minder goederen en diensten kan kopen dan voorheen.
Invloed op spaargeld: spaargeld verliest aan waarde als de rente die banken bieden lager is dan de inflatie. Je kunt letterlijk minder kopen met je spaargeld in de toekomst dan je nu kunt.
Impact op investeringen: inflatie kan zowel positief als negatief uitwerken op investeringen, afhankelijk van het type investering en de mate waarin deze investeringen inflatiebestendig zijn.
Verdelingseffecten: Inflatie kan verschillende groepen in de samenleving anders treffen. Mensen met vaste inkomens, zoals gepensioneerden, kunnen harder getroffen worden dan mensen die in staat zijn hun inkomsten te verhogen.
Hoe kan inflatie jouw koopkracht beïnvloeden?
Door inflatie wordt je geld minder waard, wat betekent dat je koopkracht — de hoeveelheid goederen of diensten die je met je geld kunt kopen — afneemt. Dit is de reden waarom de prijzen in de winkel stijgen en waarom je loonverhogingen nodig hebt om bij te blijven.
‘Door bewustzijn en begrip van inflatie kun je zelf strategieën ontwikkelen om de negatieve effecten ervan te minimaliseren.‘
Hoe bestrijden centrale banken inflatie?
Centrale banken spelen een cruciale rol in het beheersen van inflatie, voornamelijk door het aanpassen van de rentetarieven. Verhogen van de rente kan de vraag verminderen omdat lenen duurder wordt, wat inflatie kan temperen. Echter, dit moet zorgvuldig worden gedaan om geen recessie te veroorzaken.
De Europese Centrale Bank (ECB) heeft verschillende strategieën om inflatie onder controle te houden en te zorgen voor stabiele prijzen binnen de eurozone. Hier zijn enkele belangrijke manieren waarop ze dit doen:
Rentetarieven verhogen: Door de rente te verhogen, wordt lenen duurder voor banken, bedrijven en consumenten. Dit kan de vraag verminderen en helpen om de inflatie te verlagen.
Marktoperaties uitvoeren: De ECB kan financiële activa (zoals bijvoorbeeld staatsobligaties) kopen of verkopen om de hoeveelheid geld in de economie te beïnvloeden. In tijden van hoge inflatie kunnen ze besluiten om activa te verkopen om geld uit de economie te halen.
Reservevereisten veranderen: Dit is het aanpassen van het percentage geld dat banken als reserves moeten aanhouden. Door dit te verhogen, kunnen banken minder geld uitlenen, wat de geldhoeveelheid en inflatie kan verminderen.
Communicatie: De ECB kan haar toekomstplannen duidelijk maken om de verwachtingen van mensen over inflatie te beïnvloeden.
Macroprudentieel beleid: Dit beleid is gericht op het voorkomen van financiële risico’s in bepaalde sectoren, zoals de huizenmarkt, om economische oververhitting en inflatie te voorkomen. Een voorbeeld hiervoor is de invoering van hogere kapitaalvereisten voor banken die leningen verstrekken voor onroerend goed. Dit betekent dat banken meer kapitaal moeten aanhouden als buffer voor mogelijke verliezen op hypotheken. Dit type maatregel is gericht op het verminderen van het risico van oververhitting op de huizenmarkt, die kan leiden tot een zeepbel en uiteindelijk tot financiële instabiliteit.
Door deze methoden te gebruiken, streeft de ECB ernaar de inflatie net onder de 2% te houden. Dit is belangrijk voor de economische groei en het welzijn in de eurozone.
Daarnaast kunnen overheden fiscaal beleid inzetten om inflatie te beïnvloeden, zoals het aanpassen van belastingen of overheidsuitgaven om de economische activiteit te stimuleren of juist af te koelen.
Inflatie is een onvermijdelijk aspect van de meeste moderne economieën, maar door bewustzijn en begrip kun je zelf strategieën ontwikkelen om de negatieve effecten ervan te minimaliseren.
Is sparen de oplossing om koopkracht te behouden?
Traditioneel wordt ons geleerd dat sparen de weg is naar financiële veiligheid. Echter, in tijden van hoge inflatie kan het geld op je spaarrekening in waarde afnemen. Met andere woorden, wat je vandaag spaart, kan morgen minder waard zijn.
Sparen alleen is dus niet altijd de beste strategie om je koopkracht te behouden, zeker niet als de inflatie hoger is dan de spaarrente. Dit zorgt ervoor dat je geld in waarde daalt omdat je er steeds minder mee kunt kopen.
Veel mensen kiezen daarom voor een mix van sparen en investeren in diverse assets zoals aandelen, vastgoed, edelmetalen (goud en zilver) en cryptocurrency. Deze investeringen dragen meer risico maar bieden potentieel ook hogere rendementen, wat kan helpen om de koopkracht van je geld te behouden of zelfs te laten groeien.
Het spreiden, diversifiëren, van je investeringen in verschillende soorten assets kan een effectieve manier zijn om risico’s te spreiden en je vermogen tegen inflatie te beschermen.
Hoe bescherm je jouw vermogen tegen inflatie?
Om je koopkracht te behouden of zelfs te vergroten, is het verstandig om je vermogen te spreiden over verschillende soorten beleggingen, ook wel assets genoemd. Enkele voorbeelden van assets zijn:
- Vastgoed: Historisch gezien stijgen de waarden van vastgoed over tijd, wat kan helpen om de negatieve effecten van inflatie tegen te gaan.
- Beleggingen: Het beleggen in aandelen of obligaties kan potentieel hogere rendementen opleveren dan de inflatie, waardoor je koopkracht behouden blijft of groeit.
- Edelmetalen: Goud en zilver worden traditioneel gezien als ‘veilige havens’ tijdens economische onzekerheid.
Kijk voor meer informatie voor het aankopen van goud en zilver bij een van onze partners Gold Republic of Holland Gold. - Cryptocurrency: Digitale valuta zoals Bitcoin, Cardano en Ethereum bieden een nieuwe vorm van belegging die, ondanks hun volatiliteit, een significant rendement kan bieden.
Wat zijn de risico’s van investeren in cryptovaluta?
Het is belangrijk om te weten dat investeren altijd risico’s met zich meebrengt en dat je geld niet altijd meer waard wordt.
De waarde van investeringen is onderhevig aan fluctuaties, waardoor niet elke investeerder bereid of in staat is om deze risico’s te accepteren. Specifiek de opkomst van cryptovaluta geeft de dynamiek weer van moderne investeringsmogelijkheden. De markt voor digitale valuta’s kenmerkt zich door een aanzienlijke volatiliteit, hoe sterk en snel de prijs omhoog of omlaag kan gaan. Daarnaast zijn er voortdurende ontwikkelingen op het gebied van regelgeving. Deze factoren samen maken cryptovaluta tot een potentieel risicovollere beleggingsoptie.
Daarbij is het belangrijk te benadrukken dat inflatiecijfers en gerelateerde statistieken aan verandering onderhevig zijn. Als investeerder doe je er goed aan om de nieuwste informatie te gebruiken om goed te begrijpen hoe de markt ervoor staat.
Waarom diversificatie, spreiden van geld, essentieel is voor jouw financiële groei en stabiliteit
Je geld verspreiden over verschillende soorten beleggingen, diversificatie, zoals edelmetalen (goud en zilver), aandelen, obligaties, vastgoed, en cryptocurrency (Bitcoin, ADA etc.), is een slimme manier om te beleggen. Het idee is dat je hiermee het risico spreidt.
Als het in één sector slecht gaat, kan het verlies mogelijk gecompenseerd worden door winst in een andere sector. Dit kan ook helpen om de schommelingen in de waarde van je totale beleggingen te verminderen, waardoor je mogelijk een stabielere groei over de lange termijn ziet. Bovendien geeft het je de kans om te profiteren van verschillende markten en sectoren die het goed doen, wat je totale rendement kan verhogen.
Diversificatie is ook handig omdat het je helpt om een beleggingsportefeuille op te bouwen die past bij wat jij wilt bereiken, hoeveel risico je wilt nemen en hoe lang je wilt beleggen. Maar onthoud goed, zelfs met diversificatie is er altijd een risico dat je niet het verwachte rendement behaalt of geld verliest. Daarom is het belangrijk om je goed in te lezen of advies te vragen als je gaat beleggen.
Conclusie
In een wereld waar inflatie een constante dreiging vormt voor onze koopkracht, is het belangrijk om proactief te zijn in het beheren van je vermogen. Door te spreiden, diversifiëren, en slimme investeringskeuzes te maken, kan je jezelf beschermen tegen de werking van inflatie en zelfs jouw vermogen laten groeien. Het is essentieel om jezelf te blijven informeren en te leren over de verschillende opties die voor je beschikbaar zijn.
Let op: De informatie verstrekt in dit bericht is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en mag niet worden beschouwd als financieel advies. Investeren in cryptocurrencies brengt risico’s met zich mee, en het is belangrijk om je eigen onderzoek te doen en jouw financiële situatie zorgvuldig te overwegen voordat je beslissingen neemt. De aanschaf van cryptocurrencies is geheel op eigen risico, en wij zijn niet verantwoordelijk voor eventuele verliezen of beslissingen die je neemt op basis van de verstrekte informatie. Raadpleeg altijd een professionele financiële adviseur als je specifiek financieel advies nodig hebt.